dimecres, 20 de juliol de 2016

La Busca se suma de nou a la Festa del Renaixement de Tortosa amb l’objectiu de contribuir a millorar-ne el rigor històric

Una de les novetats d’enguany serà el joc “Qui s’ha menjat la saboga?”, amb el Quixot com a protagonista, per commemorar el 400 aniversari de la mort de Miguel de Cervantes

L’Associació La Busca de Tortosa se suma per cinquè any consecutiu a la Festa del Renaixement per tal de contribuir a fer-la més gran, tal com ha detallat avui la presidenta de l’associació, Teresa Castellà. “La nostra és una associació que té com a objectiu la promoció cultural, la recerca històrica i la promoció de l’època del Renaixement”. Un objectiu que se suma a la voluntat d’indagar en la part més històrica de la nostra Festa per incrementar el seu rigor. Així ho ha valorat molt positivament Enric Roig, exdirector de la Festa i membre de la Busca. “Enguany ens hem volgut sumar a la celebració del 400 aniversari de la mort de Miguel de Cervantes i hem descobert que Cervantes va passar er Tortosa i que al Quixot hi ha referències al riu i a la saboga ”.

Per aquest motiu, com a novetat s’ha creat un nou joc, que amb el nom de “Qui s’ha menjat la saboga?”. Basat en el popular Cluedo, està protagonitzat per diferents personatges entre els que estan el Quixot, Sancho Panza, Dulcinea, el Notari Gil de Federic, el procurador en cap o el mateix Cervantes. Un d’ells s’ha menjat la saboga que el Quixot venia a provar a Tortosa i entre tots, a través d’una sèrie de pistes, i visitant els espais més emblemàtics de la Festa, com ara els Reials Col·legis, el Castell de la Suda, el Palau Oliver de Boteller, la Llotja o la Casa Gil de Federic, hauran de descobrir qui ha estat el culpable. A banda els xiquets i xiquetes podran gaudir d’altres jocs del segle XVI, així com del joc de l’oca amb un taulell que va regalar Francesc de Medici a Felip II. “Ës la nostra manera de poar de la història per engrandir la Festa” ha dit Roig.

A banda, durant els dies de la Festa, i tal com s’ha fet els darrers quatre anys, es podrà visitar la Casa Gil de Federic, engalanada per a l’ocasió, amb els Ambients del XVI, que recreen la notaria amb la nissaga Gil de Federic amb l’arbre genealògic i el menjador de la casa; l’espai de la música, amb una petita mostra d’instruments de l’època cedits pel mestre Rossend Aymí, i un espai expositiu relacionat amb la ciutat del segle XVI amb l’exposició: Grups socials i espai urbà a la Tortosa del segle XVI fruit del col·loqui del mestre i historiador Pere Audí i Ferrer. I de nou hi haurà actuacions del mag Dalmau “lo Tortosí”, un dels il·lusionistes més importants del segle XVI a Europa.

Roig ha recordat que aquesta iniciativa forma part d’una manera d’entendre la participació ciutadana “entenent que es pot treballar per la nostra ciutat des de tots els àmbits i també des de qualsevol organització social, política, cultural, etc., com així ho fem des de la Busca”. En aquest sentit, la presidenta de l’associació, Tere Castellà, ha exposat que gràcies a aquestes accions la Busca ha participat a altres recreacions històriques europees en ser convidada als 30 anys de la Festa de Le Puy en Velay, o al Mercat Renaixentista de Thiene, a Itàlia, on va participar amb el joc de l’oca el passat mes d’octubre.

També s’ha anunciat que aquest any també es comptarà amb la presència i participació, el dissabte, de la portaveu adjunt a al Congrés, Sra. Meritxell Batet que visitarà la Festa.

Finalment Enric Roig ha volgut “encoratjar a trots els tortosins i tortosines a participar d’aquesta nova edició de la Festa del Renaixement, i acollim i seduïm als nostres visitants durant aquests dies amb lo millor que tenim: l’esplendor del la nostra ciutat al segle XVI.”

La Casa Gil de Federic es troba situada al carrer Gil de Federic de Tortosa. Estarà oberta al públic durant tots els dies de la Festa. Podeu consultar tota la programació i informació diària en aquest bloc: http://labuscadetortosa.blogspot.com.es/. Durant aquest dies es podran recollir butlletes per a aquelles persones que estiguin interessades en rebre informació o participar en les activitats que organitza la Busca. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada